Koç, yerli sığır ırklarından olan boz ırk yetiştiriciliğine 35 yıl önce 5 hayvanla başladı.
Zor yaÅŸam ve beslenme koÅŸullarına dayanıklı olması dolayısıyla boz ırk sığır yetiÅŸtirmeyi tercih eden Koç, ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede bulunan Belen Mahallesi’ndeki engebeli arazi ve ormanlık alanlarda kardeÅŸi ve oÄŸlunun da desteÄŸiyle 402 hayvan besliyor.
Koç, Anadolu’ya yapılan göçlerde ve KurtuluÅŸ Savaşı sırasında eÅŸya ve cephane taşımasında tercih edilen bu ırkın, gelecek nesillere aktarılması için çaba sarf ediyor.
“TÃœRKÄ°YE’NÄ°N FARKLI YERLERÄ°NE YETÄ°ÅžTÄ°RDİĞİMÄ°Z HAYVANLARDAN GÖNDERÄ°YORUZ”
50 yaşındaki Abdullah Koç, AA muhabirine, daha önce farklı türde büyükbaş hayvanlar da yetiştirdiğini ancak boz ırk sığır yetiştiriciliğinde karar kıldığını söyledi.
Koç, bu türün Kocaeli’nin engebeli arazilerinde yaÅŸayabildiÄŸini anlatarak, “Bu hayvandan zayiat vermiyoruz. Boz ırkın kışın bir masrafı olmaz, mera hariç yer masrafı olmaz. Buzağıyı kendi doÄŸurup ormandan getiriyor, büyütüyor. Daha önce ‘simental ırk’ da yetiÅŸtirdim. Boz ırktan daha çok gelir elde ediyorum.” ifadelerini kullandı.
YaÅŸadığı bölgede çevresel faktörler nedeniyle hayvancılık yapılacak alanda daralma olduÄŸunu aktaran Koç, “Meraların daralması nedeniyle bu hayvanın yetiÅŸtirilmesi de zor oluyor. ” dedi.
Koç, önceki yıllarda bölgede daha fazla boz ırk sığır sürüsünün olduğunu ancak her geçen yıl bu sayının azaldığını, bu konuda destek beklediklerini kaydetti.
Bölgenin zorluklarına rağmen üretmeye devam ettiklerini dile getiren Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kocaeli, sanayi bölgesi. Pireye kızıp yorganı da yakmıyoruz. Biz üretim yapıyoruz. Sanayi bölgesinde bu sürü oluyorsa Türkiye’nin her yerinde olur ama insanlara imkan verilmesi gerekiyor. Bu ırka sahip çıkacağız. Zorluklar da olmazsa iyi günler gelmez. Biz bu yerli ırkı üreteceÄŸiz, gelecek nesillere bırakacağız. Bugün buralara yüzyıllarca nasıl geldiyse biz de bu zorlukların daha fazlasını çekip bizden sonra gelen nesillere bırakacağız. Ömrümüz olduÄŸu sürece, götürebildiÄŸimiz kadar götüreceÄŸiz. Çocuklarımıza bu ırkın üretimini aşıladık, bundan sonra inÅŸallah 3-5 gence daha aşılarız.”
Koç, Türkiye’nin farklı yerlerine yetiÅŸtirdiÄŸi hayvanlardan gönderdiÄŸini belirterek, “Her sene bir buzağı alıyorum bu hayvandan. Bu hayvanlar genellikle kurban zamanı satılıyor. Dışardan gelenlere damızlık satıyoruz. Ä°mkanların kısıtlı olması nedeniyle hayvanların sütünü sadece kendi ihtiyacımız kadar sağıyoruz.” diye konuÅŸtu.