Mitolojik adı ‘Ä°da’ olan Kaz DaÄŸları’nın kuzey yamaçlarındaki Bayramiç ilçesinde yetiÅŸen nektarin, Bayramiç Ziraat Odası’nın yaptığı baÅŸvuru ile ‘Bayramiç beyazı’ adıyla CoÄŸrafi Ä°ÅŸaret tescili aldı. Bayramiç beyazının 4 çeÅŸit fidan tescili gerçekleÅŸtirildi. Bayramiç beyazı, Avrupa BirliÄŸi CoÄŸrafi Ä°ÅŸaret tesciline de kavuÅŸtu.
Kaz DaÄŸları’nın endemik meyvesi olan coÄŸrafi iÅŸaretli ‘Bayramiç beyazı’, erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde hasat ediliyor. Rengi, tadı, kokusu ve aroması ile dikkat çeken ürün, diÄŸer nektarin çeÅŸitlerine göre de daha uzun süre dayanıyor. Ä°hraç edildiÄŸi gibi Türkiye’de Ä°stanbul, Ä°zmir ve Ankara gibi büyük kentlerdeki hallere gönderilen ürün tüketicilerin sofralarına ulaÅŸtırılıyor.
AB CoÄŸrafi Ä°ÅŸaret tescilli 2 üründen biri olan Bayramiç beyazında hasat iÅŸlemleri baÅŸladı. Bayramiç beyazında sezonda 20 bin ton üretim bekleniyor. Hasadına baÅŸlanan kendisine has aroması ve lezzetini Kaz DaÄŸları’ndan alan Bayramiç beyazı, tüccarlar tarafından kalitesine göre üreticiden kilosu 15 ile 25 liradan alınıyor.
Ãœretici Mustafa Göker, “2005-2006 yıllarından bu yana bu aÄŸaçlarımızdan mahsul alıyoruz. Verimimiz çok güzel ama fiyatlarımız biraz düşük olduÄŸu için emeÄŸimizin karşılığını ister istemez zor almaktayız. Fiyatlar 15 ile 20 lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Ãœretici için biraz daha makul fiyatlar olması daha iyi olabilirdi. Bu yıl tarlarımızdan 15 ile 20 ton arasında ürün almayı bekliyoruz” dedi.
Bayramiç Ziraat Odası Genel Sekreteri Gülçin ZeybekoÄŸlu ise, “Bayramiç beyazı yöremize özgü olarak bilinen endemik meyve çeÅŸitlerimizdendir. Kaz DaÄŸları’nın eteklerinde yetiÅŸmesi meyvenin nefasetini de arttırmaktadır. Bu meyve ülkemizin çeÅŸitli coÄŸrafyalarında denenmesine raÄŸmen Bayramiç yöresindeki tat ve aromaya ulaşılamamıştır. 2011 tarihinde Bayramiç beyazı coÄŸrafi tescil iÅŸareti aldı. Aynı zamanda 2021 yılında ise Avrupa BirliÄŸi tarafından da tescil edilen 7’nci ürünümüz olmuÅŸtur. Ä°lçemizde 6 bin 507 dekar alanda Bayramiç beyazı üretimi yapılmaktadır” diye konuÅŸtu.